Effect of deuteration on the vibrational spectrum of the Cu(en) (D2O)2SO4 crystal - Vankevich, A.V.; Gnezdilov, V.P.; Taranova, I.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Проведено дослідження коливального спектра дейтерованого металоорганічного кристала Сu(еn) (D2O)2SO4 у широкому діапазоні частот та температур. Результати показали, що дейтерування призводить до заміщення водню не тільки в молекулі води, а й у молекулі NH2 етилендіамінового кільця. Виявлено, що дейтерування кристала руйнує фазовий перехід, який спостерігається у чистому кристалі.