Thermal conductivity of the AsxS100–x glass system at low temperatures - Baloh, Pavlo; Tkáč, Vladimír; Tarasenko, Róbert; Orendáč, Martin; Orendáčová, Alžbeta; Mitsa, Oleksandr; Mitsa, Vladimir; Holomb, Roman; Feher, Alexander (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено температурну залежність теплопровідності k(T) склоподібної системи AsxS100–x до 1,8 К в широкому діапазоні різноманітних сполук (x = 20, 28,6, 40, 45 і 50). Виявлено універсальні склоподібні аномалії k(T). Спостережено початок температурної залежності k(T) T2 при найнижчих температурах, а також плато нижче 15 K. Формування плато чутливе до якості зразка та залежить від його складу. Експериментально встановлено, що навіть при повільній швидкості охолодження деякі зразки тріскаються. Залежно від пошкодження зразка додатковий процес внутрішнього розсіювання призводить до придушення плато k(T). Спостережена температурна залежність k(T) подібна до поведінки склокераміки.