Phase structures and interaction of BEDT-TTF molecules - Trotskii, E.M.; Syrkin, E.S.; Lykah, V.O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено структурні фази в кристалі BEDT-TTF під впливом легуючих молекул. Система демонструє перехід від паралельно розташованої молекулярної фази (β-фази) до нового рівноважного стану, де молекули повернуті на певний кут (α- або θ-фаза). Показано, що причиною цього переходу є електростатична та квадрупольна взаємодія між молекулами BEDT-TTF та молекулами. Введено модифікований потенціал типа Жиріфалько, який залежить як від міжмолекулярної відстані, так і від кута повороту молекул. Виявлено, що рівно важна відстань між молекулами в стопці збільшується, а кут відхилення виникає при збільшенні заряду молекул домішок, що призводить до нових рівноважних станів