New technology to produce raw neon-helium mixture - Kravchenko , M.B.; Grudka, B.G.; Lavrenchenko, G.K. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
До 2022 року Україна була світовим лідером із виробництва чистого неону. Сировину для отримання неону одержують як побічний продукт на великих повітророзподільних установках (ASUs), що забезпечують киснем і азотом металургійні та хімічні виробництва. Після зупинки подібних виробництв в Україні виник глобальний дефіцит неону, який є необхідним для виробництва напівпровідникових мікрочіпів. Запропоновано нову технологію отримання сировинної неоно-гелієвої суміші на ASUs, не пристосованих для відбору та первинного збагачення сировинної неоно-гелієвої суміші. Первинне збагачення неоно-гелієвої суміші, що відбирається з конденсатора-випарника ASU, здійснюється методом короткоциклової адсорбції. Розрахунки процесів адсорбційного збагачення неоно-гелієвої суміші проведено з використанням хвильової методики, що дає можливість враховувати нестаціонарні процеси масообміну як у всьому адсорбційному шарі, так і всередині зерен адсорбенту. Показано, що запропонована технологія дозволяє отримувати сировинну неоногелієву суміш із сумарною концентрацією неону та гелію більше 90% при коефіцієнті вилучення 40–50%.