Berezinskii–Kosterlitz–Thouless correlations in copper-based quasi-2D spin systems - Opherden, D.; Bärtl, F.; Tepaske, M. S. J.; Landee, C. P.; Wosnitza, J.; Kühne, H. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Представлено огляд обраних квазі-2D матеріалів із квадратною граткою зі спіном 1/2 на основі міді та легкоплощинною анізотропією, що дає можливість вивчати виникнення кореляцій Березинського–Костерліца–Таулесса (БKT). Зокрема, у таких матеріалах із порівняно невеликим обмінним зв’язком ефективна XY анізотропія низькотемпературних спінових кореляцій може контролюватися прикладенням магнітного поля, що призводить до систематичної еволюції кореляцій БKT. У випадках, коли залишкові міжшарові кореляції є досить малими, динамічні кореляції БKT у критичному режимі можна спостерігати експериментально, тоді як завершення справжнього переходу БKT попереджається виникненням дальнього порядку.