Possible observation of Leggett-like modes in a coherent two-phase medium - Tarenkov, V.; Krivoruchko, V.; Shapovalov, A.; Kalenyuk, A.; Zhitlukhina, E.; Febvre, P.; Belogolovskii, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Спонтанне порушення симетрії є частим явищем у фізиці, відповідальним за різні колективні збудження. Колективні збудження, які передбачені Леггеттом у 1966 р., є специфічними для багатозонних надплинних рідин. Вони відображають коливання відносної фази різних зонних компонентів. Звертаємо увагу на те, що такі моди повинні існувати також у багатофазних середовищах з когерентним джозефсонівським зв’язком між різними надпровідними частинами. Точково-контактні дослідження надпровідної кераміки, що утворена гранулами двох надпровідних оксидів на основі вісмуту з температурами переходу біля 70 та 100 К, виявили періодичні піки провідності. Ми пов’язали їх з пружним розсіянням мод типу Леггетта, які властиві дослідженим двофазним зразкам. Вважаємо, що має існувати велика група надпровідних матеріалів, де такі моди можуть існувати, і що точково-контактна спектроскопія є одним із найкращих способів їх ідентифікації та характеризації