Microwave-induced intersubband scattering and magneto-oscillation phenomena in an inhomogeneous 2D electron gas on liquid helium - Monarkha, Yu.P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Теоретично описано міжпідзонне розсіяння, що індукується мікрохвильовим випромінюванням, у двовимірному електронному газі над поверхнею рідкого гелію з неоднорідним розподілом рівнів поперечного квантування за наявності сильного магнітного поля. Показано, що збіг положення рівнів Ландау першої збудженої підзони з рівнями основної підзони по-різному впливає на резонансне мікрохвильове поглинання та магнітопровідність електронів уздовж поверхні. Показано також, що, на відміну від теоретичних моделей, які використалися раніше, частота збудження електронів, обумовлена мікрохвильовим полем, сильно залежить від напруженості магнітного поля і має різкі мінімуми при збігу рівнів Ландау двох підзон навіть в сильно неоднорідній системі. Неоднорідний розподіл частот поперечного квантування змінює форму лінії міжпідзонного резонансу й істотно розширює магнітоосциляції провідності. Ці результати дають пояснення несподіваним експериментальним спостереженням, опублікованим раніше.