Phase V–T diagrams of solid hydrocarbons. Part III: cyclic compounds - Konstantinov, V.A.; Karachevtseva, A.V.; Sagan, V.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Фазові P–T і V–T діаграми циклічних сполук, а саме: бензолу (C6H6), циклопентану (C5H10), тіофену (C4H4S) і тетрагідрофурану (C4H8O), було побудовано з використанням як літературних, так і власних експериментальних даних, отриманих під час дослідження ізохорної теплопровідності в області високих температур. Представлені раніше V–T фазові діаграми циклогексану (C6H12) і фурану (C4H4O) були уточнені та доповнені P–T діаграмами. Також обговорюється можливість побудови фазової діаграми для циклогексену (C6H10). Визначено зміни молярного об’єму при плавленні та межі існування високотемпературної фази. Виміряно експериментальні значення dPm/dT на лінії плавлення та проведено їх порівняння з розрахованими за рівнянням Клапейрона– Клаузіуса.