Experimental heat capacity of 1D chains of Xe atoms adsorbed in the grooves of c-SWСNTs bundles: contributions of vibrations and spatial redistribution of atoms - Barabashko, M.S.; Bagatskii, M.I.; Dolbin, A.V.; Sumarokov, V.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
В інтервалі температур 2–75 К виконано аналіз і порівняння: (1) експериментальних СР,Xe(T) і теоретичних СV,Xe(T) даних теплоємності 1D ланцюжків атомів ксенону в канавках на зовнішній поверхні джгутів одностінних вуглецевих нанотрубок з закритими кінцями (с-SWNTs); (2) експериментальної теплоємності СР,Xe(T) і експериментального внеску в радіальне теплове розширення Xe в канавках на зовнішній поверхні с-SWNTs [αXe(T)] зразка с-SWNTs-Xe. На кривих СР,Xe(T) і αXe(T) присутня аномалія поблизу 60 К, яка обумовлена внеском просторового перерозподілу атомів Xe між ланцюжками та зовнішньою поверхнею с-SWNTs. Виявлено, що залежності СР,Xe(T) і αXe(T) якісно подібні нижче 60 К. Аномалія поблизу 60 К на кривій СР,Xe(T) вказує на завершення фрагментації (розпаду) 1D атомних ланцюгів Xe. Отриманий результат є важливим для розуміння кінетики процесів сорбції/десорбції газових домішок у с-SWNTs.