Influence of mechanical stress on electron transport properties of second-generation high-temperature superconducting tapes - Gaifullin, M.; Lee, S.; Kelleher, J.F.; Kabra, S.; Myronov, M.; Evans, B.E.; Kirichek, O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Стрічки високотемпературних надпровідників другого покоління (2G ВТНП) продемонстрували здатність генерувати високі магнітні поля та критичні струми в широкому діапазоні робочих температур. Досліджено механічні властивості стрічки 2G ВТНП, які виміряні одночасно з критичним струмом. Деформації ґратки в підкладці стрічки, які спричинені прикладеним механічним напруженням, вимірювали методом дифракції нейтронів. У наших експериментах стрічку 2G ВТНП піддавали одновісному розтягуванню в діапазоні від 250 до 1100 Н при температурі 77 К. Струм через стрічку сканували в діапазоні від 22 до 42 А. Експериментальні результати отримано в кріогенній випробувальній камері для вимірювання, зумовленого внутрішніми напруженнями розсіяння нейтронів під навантаженням, з вбудованими струмовідводами ВТНП. Критичне напруження є життєво важливим параметром, необхідним для моделювання та проєктування сучасних надпровідних магнітів, а також різноманітних надпровідних застосувань на основі стрічок 2G ВТНП