High-frequency vortex dynamics and losses in the mixed state of nanostructured superconductors with columnar defects - Kasatkin, A. L.; Pokusinskyi, A. O.; Boliasova, O. O.; Tsvitkovskyi, V. P.; Shapovalov, A. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Запропоновано теоретичну модель мікрохвильового відгуку вихорів Абрикосова у наноструктурованих надпровідниках зі стовпчастими дефектами, які є ефективними центрами пінінгу вихорів, що розглядаються як пружні струни. У цій моделі припускається, що мікрохвильові енергетичні втрати, які пов’язані із коливаннями вихорів у мікрохвильовому полі, виникають завдяки в’язким коливанням вихорових «кінків», що з’єднують різні частини вихорової лінії, які запінінговані на сусідніх стовпчастих дефектах, а також вихорових сегментів, що запінінговані на цих дефектах. Розглянуто випадок нахиленого магнітного поля Н, яке створює східчасту вихорову структуру, що складається із запінінгованих вихорових сегментів та вихорових кінків всередині надпровідника. В цьому випадку високочастотні енергетичні втрати завдяки в’язким коливанням кінків під впливом мікрохвильового струму виникають навіть при Т = 0, якщо кут нахилу магнітного поля θH відносно осі стовпчастого дефекту (осі z) перевищує величину «кута захоплення» θL.