Villari effect in FeSe1–xSx - Fil, V. D.; Fil, D. V.; Zvyagina, G. A.; Bilych, I. V.; Zhekov, K. R. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено акустоелектричну трансформацію (виникнення електромагнітного випромінювання під дією пружної хвилі) у кристалі FeSe0.925S0.075 у присутності зовнішнього магнітного поля. Показано, що прикладання магнітного поля вздовж напрямку розповсюдження пружної хвилі призводить до повороту площини поляризації випромінюваної електромагнітної хвилі. Фізичний механізм полягає в тому, що пружна деформація призводить до появи недіагональної компоненти магнітної сприйнятливості та генерації додаткового змінного магнітного моменту, перпендикулярного до зовнішнього магнітного поля і пружного зміщення. Особливості, що спостерігаються, інтерпретуються як прояв ефекту Вілларі. Наведено феноменологічний опис експериментальних результатів. Спостережений ефект вказує на те, що симетрія низькотемпературної фази FeSe1–xSx належить до триклінної сингонії.