Conformational analysis of simple oxygenated hydrocarbons in a solid parahydrogen matrix - Yan, Chloe; McKinnon, Alexandra; Moore, Brendan; Mahoney, Kyle; Djuricanin, Pavle; Momose , Takamasa (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Ацетон, ацетальдегід, пропіленоксид, пропіональдегід і 2-пропанол складаються з простих кисневмісних органічних молекул, які відіграють важливу роль у хімії горіння, хімії атмосфери та астрохімії. Ці малі молекули часто утворюються в результаті хімічних реакцій або ультрафіолетового фотолізу більших молекул, що містять атоми кисню. Таким чином, знання ІЧ-спектра цих молекул є важливим для ідентифікації (фото)хімічних процесів, які відбуваються у різних молекулах. ІЧ-спектри цих п’яти звичайних органічних молекул вивчено шляхом ізоляції матриці параводню ( pH2 ) за допомогою інфрачервоної спектроскопії з перетворенням Фур’є. Конфор маційний аналіз ІЧ-спектрів виявив наявність двох конфор мерів пропіональдегіду та 2-пропанолу в матриці pH2  при 3,8 К. Дослідження корисне для ідентифікації продуктів у майбутніх експериментах з фотохімії pH2.