Nanomechanical pumping of Cooper pairs through NS junction - Kulinich, S. I.; Gorelik, L. Y.; Shekhter, R. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто систему, що складається з однорівневої квантової точки, яка виконує механічне періодичне коливання між просторово віддаленими нормальним і надпровідним електродами. Вважається, що квантова точка періодично наближається до електродів на відстань, яка дозволяє тунельний обмін електронами між ними. Враховуючи, що відстань між електродами набагато більша за довжину тунелювання, показано, що в такій наносистемі виникає електричний струм навіть у випадку, коли електрохімічні потенціали електродів збігаються. У цьому випадку напрям електронного струму визначається положенням електронного рівня відносно електрохімічного потенціалу. Положенням рівня на точці можна керувати шляхом подачі напруги між землею та електродами. Також показано, що величина середнього струму є критично чутливою до сили тунельного зв’язку між квантовою точкою та надпровідним електродом. Значенням цієї сили, у свою чергу, можна керувати амплітудою механічного коливання.