Nonlinear dynamics of magnetic multilayers and low-dimensional magnets. I. Easy-plane magnetic anisotropy - Kovalev, A. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто нелінійну динаміку двох магнітних елементів з легкоплощинною магнітною анізотропією та феромагнітною обмінною взаємодією в межах дискретних рівнянь Ландау–Ліфшиця. У відсутності загасання отримано точні розв’язки цих рівнянь для запропонованої динамічної системи. Повністю досліджено динаміку системи, її частотні характеристики та суттєво нелінійні збудження великої амплітуди, зокрема, з неоднорідним розподілом збудження між магнітними підсистемами. Результати теоретичного дослідження можуть бути використані для аналізу збуджень магнітних багатошарових систем поляризованим струмом або високочастотним полем.