High-frequency transport properties of a 2D electron gas with spin-orbit interaction under magnetic field driven topological transition - Kolesnichenko , Yu. A.; Stepanenko, D. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено транспортні властивості двовимірної електронної системи з істотною спін-орбітальною взаємодією при топологічному фазовому переході внаслідок зміни паралельного магнітного поля. Проаналізовано внесок діагональних і недіагональних по номеру спінової зони компонент матриці густини у високочастотну провідність. Отримано аналітичні формули для високочастотного тензора провідності. Представлено чисельний аналіз, що дає достатньо повне уявлення про залежність провідності від частоти та магнітного поля. Показано що внесок недіагональних компонент матриці густини тим більше, чім більше частота змінного електромагнітного поля. Встановлено, що провідність має стрибок для значення магнітного поля, при якому мінімальна енергія верхньої спінової зони перевищує енергію Фермі.