On the low-temperature isotropic point in Rb2SO4 crystals - Pryshko , I. A.; Stadnyk, V. Yo.; Salapak, V. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Експериментально досліджено спектральні (300–700 нм) і температурні (300–77 К) залежності двопроменезаломлення синтезованих монокристалів Rb2SO4 хорошої оптичної якості. Виявлено, що зі зниженням температури, при температурі Т = 85 К і довжині світлової хвилі λ = 500 нм, значення двозаломлення в напрямку Y дорівнює нулю (∆ny = nz – nx = 0), що свідчить про існування нової ізотропної точки. Досліджено вплив одновісного стиску на зміни ∆ny (Т, λ) та виявлено їх значну чутливість. Проаналізовано температурно-баричні та спектрально-баричні зміни положення ізотропної точки, на основі чого побудовано температурно-спектрально-баричну діаграму ізотропного стану кристала, що матиме практичне значення для використання кристала як активного елемента в кристалооптичному датчику температури для низькотемпературної області. На основі залежностей ∆ny (Т, λ, σ) оцінено комбіновані п’єзооптичні коефіцієнти кристала та зроблено припущення, що в околі ізотропної точки відбувається не тільки термічна, але й механічна деформація оптичної індикатриси.