Exciton absorption spectrum of thin films of ternary compounds in the CsCl–CuCl system - Kovalenko, E. N.; Yunakova , O. N.; Yunakov, N. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено спектри поглинання тонких плівок (CsCl)1–x (CuCl)x (Т = 90 К) у спектральному інтервалі 2–6 еВ. З аналізу спектрів встановлено утворення в системі CsCl–CuCl сполук CsCu2Cl3 та Cs2CuCl3. Сполука Cs2CuCl3 є стійкою тільки у вакуумі, в повітрі вона розпадається, вірогідно, на CsCu2Cl3 з розупорядкованою кристалічною ґраткою та CsCl. Екситонний спектр обох сполук трактується виходячи з переходів у іоні Cu+. Встановлено одновимірний характер екситонів у CsCu2Cl3 та двовимірний у Cs2CuCl3.