Relaxation of the mechanical properties of polyimide films of the kapton H type during long-term exposure at ambient conditions - Lototskaya , V. A.; Yakovenko, L. F. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено вплив часу витримки у вихідному стані при кімнатній температурі, який можна порівняти з часом експлуатації на орбіті (5, 8 та 10 років), на механічні властивості поліімідних плівок типу каптон Н різних товщин і різних виробників в умовах розтягування при кімнатній температурі. Виявлено зміну всіх досліджених характеристик: межі вимушеної еластичності, напруги руйнування, загальної відносної деформації до руйнування, внесків окремих компонент деформації в неї, модулів пружності та вимушеної еластичності на окремих стадіях деформації. Зміни були різними для аморфних і частково кристалічних плівок, а також для аморфних плівок однакової товщини, але отриманих різними виробниками.