Impact of ECAP processing on dislocation density and subgrain size in a Ti6Al4V alloy prepared by direct energy deposition - Trojanová, Z.; Daniš, S.; Halmešová, K.; Džugan, J.; Drozd, Z.; Máthis, K.; Lukáč, P.; Valiev, R. Z. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Зразки зі сплаву Ti6Al4V адитивно виготовлено методом прямого енергетичного осадження, а далі підвернуто рівноканальному кутовому пресуванню (РККП) при 700 °C. Спочатку мікроструктуру αʹ-мартенситу було повністю перетворено в рівноосьову дрібнозернисту структуру під час обробки РККП. Мартенсит αʹ  розпався на двофазну структуру α + β. Щільність дислокацій в осаджених та оброблених РККП зразках виміряно за допомогою аналізу рентгенівського профілю в зразках двох орієнтацій. Виявилося, що густина дислокацій, яку оцінено в площині осадження, вища, ніж у перпендикулярному напрямку. Ця різниця, ймовірно, є наслідком внутрішніх напружень, які виникають у зразках під час процесу осадження. Аналогічну анізотропію густини дислокацій та розміру кристалітів виявлено і в зразках, які оброблено РККП. Виміряно константи ґратки щодо αʹ-мартенситу та α-фази сплаву РККП. Виявлено, що розподіл кристалітів за розмірами дещо відрізняється для зразків, які вирізано паралельно та перпендикулярно до напрямку екструзії.