Investigation of phase and structural states in nanocrystalline powders based on zirconium dioxide - Nerubatskyi, V. P.; Vovk, R. V.; Gevorkyan, E. S.; Hordiienko, D. A.; Nazyrov, Z. F.; Komarova, H. L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Поведінка полікристалічного тіла під час спікання ZrO2 визначається не стільки властивостями окремих частинок, скільки властивостями агрегатів, а міцність зв’язків між частинками порошку істотно впливає на процес спікання та кінцеві властивості керамічних композиційних матеріалів. Збільшення щільності і рівномірний розподіл пористості досягається при тиску і температурі спікання, коли ще не почався процес інтенсивної рекристалізації. Традиційне спікання за температури 1500 °С з витримкою 1 рік зразків ZrO2 і ZrO2–20 мас.% Al2O3 з початковим розміром частинок 120 і 40 нм відповідно дало змогу отримати матеріал з відносною густиною 81 % (ZrO2) і 86 % (ZrO2–20 мас.% Al2O3). Методом електроконсолідації виготовлено масивні зразки субмікронної кераміки композиції ZrO2–n мас.% Al2O3 (n = 10; 20; 30) з густиною до 99% від теоретичної та масштабом мікроструктури близько 270 нм. Встановлено, що додавання метастабільних нанопорошків Al2O3 викликає зміщення початку усадки тетрагонального YSZ до високих температур і впливає на зменшення розміру зерна тетрагонального YSZ до 170–200 нм.