Effect of electron-electron collisions on entrance potential drop in high-mobility 2DEG channels - Pyshkin, P. V.; Yanovsky, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Зазвичай, свідоцтвом в’язкого гідродинамічного транспорту в мікропровідниках вважається «ефект Гуржi», який вимагає розсіяння електронів на стінках каналу з втратою імпульсу. Однак ми демонструємо, що розширення області падіння потенціалу Шарвіна, яке безпосередньо пов’язане з частими електрон-електронними зіткненнями, можна виявити навіть у каналах з ідеально гладкими стінками у двовимірному виродженому електронному газі. Теоретично, цей ефект може бути експериментальним доказом раніше передбаченої різниці між часами релаксації антисиметричної та симетричної за імпульсом частин функції розподілу. Ця різниця пов’язана з принципом Паулі та топологічними обмеженнями у двовимірному виродженому електронному газі.