Near-field heat transfer between disordered conductors - Kamenev , Alex (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено теплообмін за рахунок ближніх флуктуацій електромагнітного поля. У випадку металів переважають кулонівські взаємодії між тепловими флуктуаціями електронної густини. Показано, що пружне розсіювання електронів, що спричиняє дифузійне поширення флуктуацій густини, призводить до якісної зміни закону випромінювання. У той час як тепловий потік між чистими металами підпорядковується подібній до Стефана–Больцмана залежності Т4 , теплообмін між невпорядкованими провідниками значно посилюється та при низьких температурах масштабується як Т3.