Adenine’s band strength at cryogenic temperatures - Rego, V. P.; Oliveira, P. R. B.; da Silveira, E. F. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Інфрачервоні спостереження міжзоряного середовища виявили існування численних твердофазних молекул. Нещодавнє виявлення урацилу в складі астероїда Рюгу (162173) надало нові перспективи для відкриття додаткових сполук, зокрема азотистих основ, у найближчому майбутньому. Для полегшення розуміння, ідентифікації та спостереження цих речовин в астрофізичному середовищі необхідні точні вимірювання інтенсивності їхнього випромінювання в інфрачервоному діапазоні. Представлено результати лабораторних експериментів, які проведено для дослідження поведінки спектрів аденіну за різних температур. Виміряну ширину смуги від 3600 до 1970 см–1 визначено як 3.21∙10–16 см∙молекул–1. Крім того, зі зниженням температури поведінка спектральних характеристик аденіну набувала вигляду добре підігнаної поліноміальної функції другого ступеню. Важливо, що експерименти показали відсутність постійних фазових змін або гістерезису під час процесів охолодження та нагрівання, що ще більше прояснило термічні властивості аденіну.