Thermomagnetoelectric convective effect in normal and superfluid systems - Konstantynov, O. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто термомагнітоелектричний ефект для діелектричної гідродинамічної системи. Встановлено, що в рідині, яка знаходиться в магнітному полі, градієнт температури може спричиняти конвекційний потік маси, що приводить до виникнення електричного поля в навколишньому просторі. Відповідний розподіл електричного потенціалу розраховано для різних геометричних реалізацій. Виконано порівняння отриманого ефекту для нормального та надплинного 4He. Ключові слова: електрична поляризація, конвекційний рух, надплинна рідина, нормальна рідина, термомагнітний ефект.