Luminescent monitoring the state of dichroic complexes in polaroids based on polyvinyl alcohol - Tyurin, A. V.; Zhukov, S. A.; Akhmerov, A. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Запропоновано люмінесцентну методику для контролю вмісту дихроїчних комплексів у плівкових поляризаторах на основі полівінілового спирту, яка дозволяє оцінити: співвідношення молекулярних і парних йодних центрів у поляризаторах Н-типу при Т = 4,2 К; дихроїчні комплекси, зумовлені молекулярною та агрегатною формами барвника в поляризаторах L-типу при Т = 300 К. Використання цієї методики дасть змогу в майбутньому встановити залежність властивостей поляризаторів від структури дихроїчних комплексів не тільки в плівкових поляризаторах Н- чи L-типу, а й у змішаних поляризаторах (Н+L)-типу, створювати поляризатори різних спектральних діапазонів.