Involvement of cationic sublattices in multiple polarization states in CuInP2S6 ferrielectrics - Yevych, R.; Liubachko, V.; Vysochanskii , Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
В рамках моделі квантових ангармонічних осциляторів, яка враховує динаміку впорядкування катіонів Cu+ у двоямому локальному потенціалі та динаміку зміщення катіонів In3+ у триямному потенціалі, досліджено внесок катіонних підґраток міді та індію в поляризаційні петлі гістерезису у ван-дер-ваальсових сегнетиелектриках CuInP2S6. Мультиполяризовані стани проявляються у вигляді одинарної, подвійної та потрійної петель гістерезису P(E). Потрійні петлі виникають внаслідок індукованого полем фазового переходу з сегнетиелектричного в сегнетоелектричний стан у певній області фазової діаграми з безперервним зростанням спонтанної поляризації нижче переходу другого роду від параелектричної фази до сегнетиелектричного стану.