Selective uptake and desorption of carbon dioxide in carbon honeycombs of different sizes - Krainyukova , N. V.; Diachenko, D. G.; Kotomin, E. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Вуглецеві стільники (ВС) — це нові вуглецеві комірчасті структури, дуже перспективні в багатьох відношеннях, зокрема, як накопичувачи з великою ємністю для зберігання різних речовин, особливо в газоподібній і рідкій формах. Повідомляється про сильне поглинання вуглекислого газу, що міститься всередині вуглецевих стільникових матриць, до температур, приблизно втричі вищих порівняно з десорбцією CO2 при ≈ 90 K з плоских твердих поверхонь у вакуумі, де було проведено наші експерименти з дифракції електронів високих енергій. Десорбція СО2 з ВС матриць при нагріванні демонструє немонотонну поведінку, що пояснюється вивільненням вуглекислого газу з ВС каналів різного розміру. Показано, що моделювання поглинання, зберігання та перерозподілу при нагріванні СО2 в тонких каналах ВС певних типів і орієнтацій може пояснити експериментальні спостереження.