Superradiance and solids: reduced description method - Lyagushyn , S.; Sokolovsky, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Спонтанне впорядкування в системі збуджених випромінювачів із потужним коротким імпульсом випромінювання, яке передбачене Дікке, протягом десятиріч притягає велику увагу вчених як яскравий приклад нетривіальної поведінки нерівноважної системи. Метод скороченого опису Боголюбова має певні переваги і відкриває нові можливості в теоретичному дослідженні процесу Дікке. Стаття наводить результати авторів з моделювання таких процесів стосовно як оптичного випромінювання за присутності впливу кристалічної ґратки, так і акустичного надвипромінювання, можливого в твердих тілах. Правильний вибір параметрів скороченого опису дозволяє врахувати вплив руху атомів (фонони), наявності резонатора та збуджень у системі випромінювачів (екситони) на процес електромагнітного випромінювання. Математична аналогія між системою Дікке та спіновою системою в магнітному полі відкриває шлях до застосування техніки скороченого опису до акустичних явищ, досліджених раніше в рамках методу вилучення бозонних змінних. Окреслено такий новий підхід до надвипромінювання в кристалах із парамагнітною домішкою та з конкуруючим механізмом релаксації (модель Ваґнера). Акустичне надвипромінювання обговорюється у зв’язку з проблемою структурних фазових переходів.