Dynamics of magnetic vortices in the field of local inhomogeneity of a ferromagnet - Kovalev, A. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто прецесію магнітного вихору у феромагнетику з локальною плавною зміною обмінної взаємодії. Знайдено частоту цієї прецесії на всіх відстанях вихору від центру такого магнітного дефекту. Швидкість обертання вихору залежить від відстані до центру, досягаючи максимуму на відстані характерних розмірів дефекту. Зменшення швидкості на великих відстанях узгоджується з відомими у літературі даними. Урахування згасання призводить до відходу вихору від дефекту або падіння на нього при різних знаках дефекту вздовж логарифмічної спіралі.