IR and Raman markers of the interactions between MoS2 and pyrimidine bases - Piddubnyi, T.; Stepanian, S.; Karachevtsev, V.; Adamowicz , L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Зміни коливальних спектрів є одними з найважливіших проявів взаємодії між дихалькогенідами перехідних металів та основами нуклеїнових кислот (NAB). Інфрачервоні та раманівські спектри були обчислені за допомогою методу DFT/M06-2Х для найбільш стабільних стекінг та ковалентно пов’язаних комплексів піримідинових основ з MоS2. Проведено аналіз отриманих спектрів для визначення спектральних маркерів взаємодій між піримідиновими основами та MоS2. Встановлено, що взаємодія з MоS2 призводить до значних змін як частот, так і інтенсивностей коливань молекул NAB. Також продемонстровано кореляцію між спектральними змінами та енергіями взаємодії молекул NAB з MоS2. Для всіх NAB зміни коливальних частот у комплексах з ковалентними зв’язками значно більші, ніж у стекінг комплексах. При цьому найбільш значні зміни спостерігаються для тих фрагментів молекул NAB, які безпосередньо беруть участь у формуванні ковалентних зв’язків. Розрахунки прогнозують зменшення ІЧ інтенсивностей та раманівських активностей молекул NAB у спектрах стекінг комплексів та їх значне збільшення у спектрах ковалентно пов’язаних комплексів.