Evolution of the pseudogap temperature dependence in YBa2Cu3O7–δ films under the influence of a magnetic field - Petrenko, E. V.; Rogacki, K.; Terekhov, A. V.; Bludova, L. V.; Kolesnichenko, Yu. A.; Shytov, N. V.; Sergeyev, D. M.; Lähderanta, E.; Solovjov, A. L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Детально вивчено еволюцію температурної залежності псевдощілини ∆*(T) в оптимально допованих (ОД) плівках YBa2Cu3O7–δ (YBCO) з Tc = 88,7 K під впливом магнітного поля B до 8 Tл. Встановлено, що форма Δ* (T) для різних B у всьому інтервалі від температури відкриття псевдощілини T* до T01, нижче якої з’являються надпровідні флуктуації, має широкий максимум при температурі кросовера БЕК–БКШ Tpair, яка характерна для ОД плівок і бездвійникових монокристалів YBCO. Показано, що T* не залежить від B, тоді як Tpair зміщується в область низьких температур разом зі збільшенням B, у той час як максимальне значення Δ* (Tpair) залишається практично постійним незалежно від B. Виявлено, що зі збільшенням поля низькотемпературний максимум поблизу температури 3D-2D переходу T0 розмивається і зникає при B > 5 Тл. Крім того, вище температури Ґінзбурга TG, яка обмежує надпровідні флуктуації знизу, при B > 0,5 Тл, з’являється мінімум на Δ* (T) при Tmin, який стає доволі вираженим із подальшим збільшенням поля. В результаті загальне значення Δ* (T) помітно зменшується, швидше за все, внаслідок того, що магнітне поле розпарює надпровідні електрони. Порівняння Δ* (T) поблизу Tc з теорією Петерса–Бауера показує, що густина флуктуаційних куперівських пар фактично зменшується від 〈n↑n↓〉 ≈ 0,31 при B = 0 до 〈n↑n↓〉 ≈ 0,28 у полі 8 Тл. Припускається, що спостережувана поведінка Δ* (T) навколо Tmin зумовлена впливом двовимірної вихрової ґратки, що створюється магнітним полем і перешкоджає утворенню флуктуаційних куперівських пар поблизу Tc.