Electric and elastic characteristics of the orthorhombic paramagnet after the quantum quench - Zvyagin, A. A.; Zvyagina, G. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Квантовий квенч (раптова зміна) магнітного поля в орторомбічному та моноклінному парамагнетиках призводить до ренормалізації спінового квадрупольного моменту системи. У закритій системі ренормалізований спіновий квадрупольний момент осцилює з частотою, яка визначається кінцевим значенням магнітного поля. У відкритому режимі ці осциляції загасають у сталому режимі. Ренормалізація електричної сприйнятливості, п’єзоелектричного та пружного модулів системи залежать як від початкового, так і кінцевого значення магнітного поля через спінову квадрупольну сприйнятливість, що виявляє особливості при критичних значеннях магнітного поля, при яких відбувається кросовер енергетичних рівнів парамагнетика.