Effective cross-plane thermal conductivity of metal-dielectric multilayers at low temperatures - Bezuglyj, A. I.; Mironenko, I. V.; Shklovskij, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Теоретично розглянуто теплообмін у шаруватих металодіелектричних структурах на основі аналітичного рішення кінетичного рівняння Больцмана для фононної функції розподілу. Враховуючи розмірний ефект, детально проаналізовано проблему ефективної поперечної теплопровідності структур, що містять два металеві шари. Якщо товщина металевих шарів менше довжини вільного пробігу фононів, міжшаровий теплообмін здійснюється переважно фононами, а ефективна поперечна теплопровідність визначається відбиттям фононів від границі метал/діелектрик. У протилежному випадку товстих шарів металу ефективна поперечна теплопровідність визначається як теплопровідністю шарів металу, так і термічним опором шарів діелектрика. Отримані результати узагальнено на багатошарові структури та надґратки