Heat transfer unusual dependence on boundary scattering in very long narrow conductors - Amrit , J.; Nemchenko, Ye.; Nemchenko, K.; Kudryavtsev І.; Rogova, S.; Spotar, M.; Vikhtinskaya , T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
При моделюванні теплообміну в нанострічках виявлено надзвичайно різку залежність теплового потоку, а також коефіцієнта теплопровідності від ступеня дзеркальності відбиття фононів від бічних границь. Численні розрахунки свідчать, що додавання мінімального дифузного розсіювання призводить до різкого збільшення теплового опору провідника. З огляду на важливість вибору оптимальних теплових параметрів у нанотехнологіях, у цій статті наводиться аналіз виявлених залежностей, обговорюються фізичні причини такої аномальної поведінки та робляться висновки про важливість досягнення якості границь напівпровідників для створення теплового контакту із заданою або оптимальною теплопровідністю.