Temperature dependences of thermal conductivity of solid heterogeneous crystalline and amorphous materials: an empirical approach to the description in the high-temperature region - Horbatenko, Yu. V.; Sagan, V. V.; Korolyuk, O. A.; Romantsova, O. O.; Krivchikov, A. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Представлено детальний аналіз поведінки теплопровідності різноманітних наноструктурованих матеріалів, починаючи від багатошарових графенових нанокомпозитів і закінчуючи наноструктурами на основі напівпровідників, такими як композити Bi0,5Sb1,5Te3 та In0,53Ga0,47As. Дослідження поширюються на надгратки, нанодроти та гібридні наноструктури, охоплюючи такі матеріали, як гексагональні пластівці нітриду бору, нанопористі плівки оксиду заліза та органічно-неорганічні гібридні матеріали. Теплопровідність цих матеріалів характеризується чіткими тенденціями, де деякі речовини демонструють кристалоподібну поведінку, а інші демонструють склоподібні характеристики. Аналіз використовує емпіричні вирази, щоб розрізнити внески фононів і дифузонів у кристалоподібних матеріалах, і включає внески Пайєрлса та члени типу Арреніуса для склоподібної поведінки. Варті уваги спостереження включають відхилення у підгонці певних матеріалів при нижчих температурах і виявлення від’ємних внесків дифузонів в окремих випадках. Ці результати сприяють детальному розумінню теплового транспорту в наноструктурованих матеріалах і мають значення для застосування в передових системах управління теплом та термоелектричних пристроях. Отримані параметри підгонки дають цінну інформацію для дослідників, які вивчають теплопровідність різноманітних наноструктурованих матеріалів.