Low-temperature magnetic interactions in the “butterfly”-type Fe3GdO2 compound: The persistence of magnetic chains - Rubín, J.; Arauzo, A.; Bartolomé, F.; Prodius, D.; Bartolomé, J. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Наведено вимірювання теплоємності у випадку Ln = Gd серії молекул «метеликів» [Fe3Ln(µ3–O)2(CCl3COO)8(H2O)(THF)3], скорочено Fe3LnO2. У раніше вивченій сполуці типу «метелик» Fe3YO2, де магнітні властивості походять лише від іонів Fe3+, магнітні ланцюжки спін-5/2 кластерів Fe3Y були ідентифіковані та описані. Заміна немагнітного іона Y3+ на магнітний Gd3+ додає кластерам магнітну взаємодію, але не магнітну анізотропію. Вимірювання теплоємності показує перевищення над внеском антиферомагнітно пов’язаних магнітних кластерів Fe3Gd за дуже низьких температур, які можна описати як магнітні спін-1 ланцюжки за допомогою моделі Блюма–Капеля. Константа міжкластерної взаємодії Jch = – 55,5(5) мК дуже схожа на константу Fe3YO2, яка показує, що взаємодія переважно контролюється величиною магнітного моменту кластера.