Study of structural and mechanical properties of the C2CaNa half-Heusler alloy using density functional theory approach - Ishaje , Michael E.; Minakova , Kseniia; Sirenko , Valentyna; Bondar , Ivan (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено механічні властивості напівсплаву Гейслера C2CaNa з використанням підходу теорії функціоналу густини, який реалізовано в програмному забезпеченні «Quantum Espresso». Спостерігалось, що C2CaNa буде легко стискатися через невелике значення його об’ємного модуля. Отримано значення константи гратки a0, констант пружності (C11, C12, C14), модуля Юнга E, коефіцієнта Пуассона ν, модуля зсуву G, анітропії Зенера A, похідної тиску B’ та ширини забороненої зони Eg. Також отримано апроксимацію Фойгта, апроксимацію Ройсса та середнє апроксимації Фойгта–Ройсса–Хілла. Розрахункові значення відношення G/B = 0,581; це показує, що C2CaNa має низький опір деформації зсуву. Оцінка співвідношення B/G для C2CaNa становить 1.72. Це означає, що C2CaNa є «крихким» за своєю природою в умовах навколишнього середовища. Розраховані нами константи пружності (C11, C12, C44) для C2CaNa відповідають таким умовам механічної стабільності для кубічної структури: C11 – C12 > 0, C44 > 0 та C11 + 2C12 > 0. Значення C12 є ознакою того, що C2CaNa є механічно стабільним. Це дослідження дає важливий досвід щодо первинної надійності та поведінки механічних властивостей цього матеріалу, що розширить можливості попереднього планування та застосування матеріалу.