Ground state of the spin-1/2 Ising–Heisenberg distorted diamond chain with ferromagnetic Ising and antiferromagnetic Heisenberg interactions - Lisnyi , B. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено основний стан спін-1/2 дисторсного ромбічного ланцюжка Ізінга–Гайзенберга у присутності зовнішнього магнітного поля у випадку феромагнітної взаємодії Ізінга та антиферомагнітної XXZ взаємодії Гайзенберга, що демонструє геометричну фрустрацію спінів. Детально вивчено вплив квантових флуктуацій, магнітного поля та дисторсії на основний стан. Встановлено, що крива намагнічування при нульовій температурі може мати проміжні плато при нульовій і одній третині намагніченості насичення.