Dilatometric and refractive parameters of rubidium sulfate crystals at low temperatures - Pryshko, A.; Novosad, I. S.; Kohut, Z. O.; Salapak, V. M.; Horina, O. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено температурні зміни відносного подовження (Δl/l0)i та показників заломлення ni(T) кристалів сульфату рубідію в області низьких температур. Зі зниженням температури лінійні розміри та об’єм кристала зменшуються, а параметри (Δl/l0)i є анізотропними. Значення ni зростають зі зниженням температури для всіх фізичних напрямів кристала, і відбувається перетин кривих nz(T) та nx(Т) при температурі Т = 85 К. Це вказує на існування оптичної ізотропної точки в цьому кристалі, що підтверджується незалежними вимірюваннями кута між оптичними осями при різних температурах. Показано, що кристали сульфату рубідію є оптично двовісними з кутом між оптичними осями 2V = 41,5° при кімнатній температурі. Зі зниженням температури кут між оптичними осями зменшується майже лінійно, так що при Т = 85 К кристал переходить від оптично двовісного до оптично одновісного (2V = 0°). Розраховано температурні зміни значень електронної поляризовності αі . Показано, що зі зниженням температури αі дещо зростає, тому в області існування оптичної ізотропної точки значення αx та αz рівні між собою.