Point-contact spectroscopy of Leggett modes in superconducting compounds with unconventional pairing - Krivoruchko , V. N.; Tarenkov , V. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Наноструктури з близьким зв’язком на базі звичайних надпровідників (SC) і половинних металевих феромагнетиків (hmF) є перспективними кандидатами як матеріали з нетрадиційною надпровідністю. Надпровідний стан у таких гетероструктурах характеризується взаємопов’язаною суперпозицією синглетнотриплетних за спіном та парно-непарних за частотою надпровідних конденсатів. У багатозонному SC допускаються колективні збудження, що пов’язані зі збудженням відносної фази між надпровідними зонами без порушення симетрії куперівських пар (моди Леггетта). Представлено результати експериментальних досліджень методами точково-контактної спектроскопії леггетто-подібних колективних збуджень у надпровідному стані нанокомпозиту s-хвильового двозонного надпровідника MgB2 і половинного металевого феромагнетика (La,Sr)MnO3. Використано два типи точкових контактів (ТК): нанокомпозит–немагнітний метал і нанокомпозит–hmF. В обох типах якісних точкових переходів спостерігалися рівновіддалені піки провідності на тлі щілинної структури. Їхньою відмінною рисою є період: для контактів нанокомпозит–hmF він удвічі менший порівняно з немагнітними металевими ТК. Ми приписуємо такі спін-селективні періодичні піки провідності відносним фазовим збудженням Леггетта між «батьківськими» парночастотними синглетними конденсатами MgB2 та індукованими близькістю триплетними надпровідними конденсатами. Дані, що отримані на hmF ТК, також демонструють особливості, які можуть вказувати на динамічний зв’язок між парночастотними конденсатами та непарночастотними безщілинними надпровідними конденсатами.