Josephson tunneling controlled by spin-orbit interaction - Jonson, M.; Shekhter, R. I.; Entin-Wohlman, O.; Aharony, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
З нагоди 50-річчя мікроконтактної спектроскопії переглянуто та розширено деякі з наших нещодавніх досліджень ефектів спін-орбітальних взаємодій, локалізованих у точковому електричному контакті, що з’єднує два об’ємні надпровідники. Зокрема, вивчено вплив на джозефсонівське тунелювання куперівських пар між надпровідниками. Продемонстровано, що таке тунелювання змушує електронний спін флуктуювати квантово-механічним шляхом, перетворюючи конденсат БКШ у квантову суперпозицію синглетних і триплетних пар. Відносну поширеність цих пар можна контролювати електростатично та механічно. Синглетні пари сприяють джозефсонівському зарядовому струму, що протікає через точковий контакт, але не сприяють джозефсонівському спіновому струму, що інжектується в надпровідники. Спін-поляризовані пари сприяють інжектованому джозефсонівському спіновому струму, але не надпровідному зарядовому потоку. Означені результати дозволяють отримати нові функціональні можливості спін-активних джозефсонівських контактів.