Optical properties of assemblies of disc-shaped metallic nanoparticles - Pavlyshche, N. I.; Korotun, A. V.; Kurbatsky, V. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Розглянуто питання про частотні залежності оптичних характеристик ансамблів металевих наночастинок різної форми (диск, сфероїд, сфера). Для ансамблів наночастинок одержано вирази для радіаційної ефективності, коефіцієнтів поглинання, розсіювання та відбивання. Розрахунки для дискових наночастинок проводилися в наближенні еквівалентного сплюсненого сфероїда. Описано спектральні особливості оптичних характеристик, які зумовлені формою, розмірами та матеріалом наночастинок.