Helium 1s photoemission and photon stimulated desorption of He+ ions by double excitations from adsorbed helium layers: Zero-point motion and matrix effects - Riepl, S. J.; Kossler, S.; Braun, J.; Minár, J.; Barth, J. V.; Feulner, P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Збуджений p-поляризованим світлом сигнал фотоемісії He 1s від моношарів He, адсорбованих на щільно упакованій поверхня срібла, міді, рутенію та платини, демонструє періодичне розщеплення з імпульсом фотоелектрона. Застосовуючи просту модель однократного розсіювання, цей ефект пояснюється індукованою нульовим рухом варіацією екранування заряду зображення фотодірки та інтерференцією хвильової функції кінцевого стану фотоелектрона. Релятивістські однокрокові розрахунки фотоемісії підтверджують цю інтерпретацію. У другій частині дослідження розглянуто нейтральні подвійні збудження бішарів He, адсорбованих на платині, шляхом моніторингу випромінювання іонів He. Ідентифіковано сильні матричні ефекти та рух нульової точки, а саме резонанси, відсутні для ізольованого He, залежність густини від поляризації світла, розширення лінії та кореляцію між енергією збудження та кінетичною енергією іонів.