Linearly polarized luminescence of polyyne molecules aligned in PVA films - Wakabayashi, Tomonari; Fujii, Yuri; Ikeda, Yuya; Morimoto, Keito; Kohno, Nanase; Suzuki, Hal (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Підібрані за розміром молекули лінійного sp-вуглецевого ланцюга поліїну C12H2 з водневою шапкою дисперговано в розтягнутих плівках полівінілового спирту (ПВС) для вирівнювання їх уздовж напрямку розтягування плівки. Параметр порядку для анізотропної молекулярної орієнтації визначено з кутової залежності інтенсивностей смуг УФ поглинання при використанні лінійно поляризованого падаючого світла. Спектри фосфоресценції при кріогенній температурі 20 К молекул поліїну C12H2, вирівняних у плівці ПВА, демонструють анізотропні властивості, а саме: лінійно поляризовану люмінесценцію (ЛПЛ). Молекулярна орієнтація моделюється розподілом лінійних молекул для імітації залежної від кута поляризованої інтенсивності фотоемісії. Показано, що ансамбль вирівняних молекул поліїну є ідеальною молекулярною системою для розгляду лінійного дихроїзму в ЛПЛ, а також у фотопоглинанні.