Unveiling the conformational diversity of succinic acid: Insights from IR spectroscopy and quantum chemical calculations - Da Silva Sa, Lucas; Camiruaga, Ander; Le Barbu-Debus, Katia; Claus, Jordan A.; Goubet, Manuel; Pollet, Rodolphe; Chin, Wutharath (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Невеликі α-дикарбонільні сполуки, такі як бурштинова кис лота, у великій кількості містяться в атмосфері, сприяючи таким чином утворенню вторинних органічних аерозолів через тверді або рідкі частинки та молекулярні кластери в газовій фазі. Спектр коливань бурштинової кислоти було виміряно у двох різних середовищах, щоб підтвердити роль середовища в геометрії, що приймає молекула кислоти. Спостерігалися різні структури. Планарна та розширена структури бурштинової кислоти були переважними у твердому стані, тоді як неплоский гош-конформер був переважною формою в аргоновій матриці при 20 К, подібно до газової фази. За допомогою розрахунків квантової хімії та аналізу нековалентних взаємодій, було до сліджено конформаційну різноманітність бурштинової кис лоти, щоб зрозуміти фактори, які визначають її стабільність.