Refractometry of β-modification LiNH4SO4 crystals with an admixture of Mn2+ and Cu2+ - Brezvin, R. S.; Shchepanskyi, P. A.; Shapravskyi, A. O.; Stadnyk, V. Yo.; Rudysh, M. Ya.; Ftomyn, N. Y. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Синтезовано кристали β-LiNH4SO4 з 2 і 5 wt% Cu2+ і Mn2+. Методом дифракції рентгенівських променів визначено їх кристалічну структуру, а також дисперсії показників заломлення та двопроменезаломлення. Виявлено, що введення домішок призводить до зростання абсолютних значень показників заломлення для всіх головних кристалофізичних напрямків, а зі збільшенням концентрації домішок Mn2+ та Cu2+ до 5% усереднений показник заломлення зростає майже лінійно, що зумовлено зростанням густини кристала внаслідок зменшення об’єму елементарної комірки. Домішки іонів Mn2+ та Cu2+ істотно змінюють абсолютні значення двопроменезаломлення. Рефракції, електронні поляризації та дисперсійні параметри було розраховано за формулою Зельмейєра, також було встановлено, що додавання домішок збільшує значення молярних рефракцій та електронних поляризацій. Показано, що введення домішок Mn2+ та Cu2+ зміщує оптичну ізотропну точку в довгохвильову ділянку спектра на ⁓ 26 та ⁓ 31 нм відповідно.