X-ray spectromicroscopy of single NiO antiferromagnetic nanoparticles - Figueroa, A. I.; Moya, C.; Aribó, M. X.; Ara, J.; García del Muro, M.; Kleibert, A.; Valencia, S.; Labarta, A.; Batlle, X.; Fraile Rodríguez, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Хімічні та магнітні властивості наночастинок (НЧ) NiO дослiджено з одночастинковою чутливістю за допомогою синхротронної поляризаційно-залежної рентгенівської абсорбційної спектроскопії з використанням фотоемісійної електронної мікроскопії навколо країв Ni L3,2. Три зразки НЧ у діапазоні розмірів 40–120 нм було синтезовано шляхом термічного розкладу та подальшого вiдпалу. Аналіз локальних рентгенівських спектрів поглинання десятків окремих НЧ вказує на сильну залежність їхнього стану окиснення Ni від протоколу вiдпалу кожного зразка. Додаткові зображення та спектри кількох окремих НЧ, що отримано за допомогою електронної мікроскопії, а також інші стандартні макроскопічні дані дуже добре узгоджуються з цими експериментальними результатами, це свiдчить про актуальність поєднання стандартних і вдосконалених одночастинкових досліджень для глибшого розуміння та контролю електронних і магніт них явищ на нанорівні.