Optical response of a chain of oblate metal nanospheroids on a dielectric substrate - Maniuk, M. S.; Korotun, A. V.; Kurbatsky , V. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
В роботі досліджено оптичні властивості ланцюжка металевих наночастинок у формі сплюснених сфероїдів, розташованих на діелектричній підкладці. Розглянуто випадок орієнтації сфероїдів, коли їх мала піввісь є паралельною площині підкладки. В наближенні локального поля отримано вирази для частотної залежності поперечної компоненти тензора ланцюжкової поляризовності та розмірної залежності частоти ланцюжкового резонансу. Проведено порівняльний аналіз поперечної ефективної поляризовності ланцюжка та поодинокого сплюсненого сфероїда. Досліджено вплив характеристик металу наночастинок ланцюжка та навколишнього середовища на поперечну ланцюжкову поляризовність. Розглянуто залежність частоти ланцюжкового резонансу від періоду для ланцюжка сплюснених наносфероїдів.