Superconducting materials for fusion reactors: A brief review - Goulatis, Ioannis; Daskalopulu, Aspassia; Solovjov, Andrei L.; Vovk, Ruslan V.; Chroneos, Alexander (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Поява високотемпературних надпровідників (ВТНП) і, зокрема, купратних оксидів, таких як REBa2Cu3O7–δ (де RE = Y, лантаноїди), призвело до розвитку прикладної фізики та техніки. Ці матеріали мають високий технологічний потенціал для більш економічних і компактних термоядерних реакторів з магнітним утриманням завдяки високій напруженості поля. Впровадження ВТНП у формі стрічок у термоядерних реакторах не є технологічно тривіальним, оскільки ці реактори викидають нейтрони високої енергії, які можуть пошкодити матеріал і перешкодити його роботі. У цьому огляді розглядаються технологічні питання, які необхідно вирішити для впровадження REBa2Cu3O7–δ в термоядерних реакторах.